dissabte, 26 d’octubre del 2013

Històries de mar

Hola!


"-Tiene que ser veloz, pero segura; maniobrable sin requerir excesiva tripulación; cómoda, aunque no lujosa; capaz de enfrentarse a una mar gruesa, pero capaz, igualmente, de deslizarse sin peligro por una quieta ensenada poco profunda; bien armada, aunque no agresiva... "
És el que li demana un dels personatges, creat per A.Vázquez-Figueroa en el llibre Cienfuegos, al fuster de la drassana de Santo Domingo.
-I a qui no li agradaria tenir una nau així? em pregunto jo.
És clar que tots posem els ulls i les mans en les coses que ens agraden, en les coses que sentim i/o en les coses que ens agradaria tenir.


Diuen que el mar sempre ha causat fascinació en l'ésser humà.
Un exemple el tenim en la costa sud central del Perú a la província de Pisco, on cap el 10.000 a. C. els primers homes es van tornar sedentaris a causa de l'abundant aliment existent a les seves platges.Tot i el progrés cap a l'agricultura i la ramaderia que es desenvolupava en els seus similars de la Serralada dels Andes.
Com en aquest cas, en molts altres litorals es van adonar que malgrat les condicions precaries dels habitatges es homes es tornaven sedentaris a causa de l'abundància de recursos que el mar dipositava a les seves platges.


Primer la recol · lecció de mariscs i mol · luscs, després la pesca i finalment l'home es va aventurar a endinsar-se en aquest mar que generosament l'ha proveït i ens està proveint d'aliment.


Durant molts segles l'embarcació que coneixem com a vaixell va ser l'únic mitjà de comunicació entre els continents i va fer famosos a molts personatges en temps de pau i de guerra; com Marco Polo, Zheng He, Nicolo Dei Conti, Diogo Cao, Bartolome Díaz, Vasco de Gama, Juan Caboto, Vasco Nuñez de Balboa, Fernando o Hernando de Magallanes, Juan de la Cosa...
Si voleu llegir alguna de les biografies, les trobareu aquí:
http://filanaval.blogspot.com/2012/03/historia-de-la-navegacion-grandes.html


Salut i que tingueu un bon cap de setmana!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada