diumenge, 31 de març del 2013

de mar a terra, de terra a mar

Hola!
L'illa de Puerto Rico és d'origen volcànic:


El seu naixement es va iniciar fa més de 150 milions d'anys. Aquest territori forma part de la jove placa del Carib, una de les plaques tectòniques que conformen l'escorça terrestre.


Així doncs, al xocar la placa del Carib amb la placa de Nord-Amèrica va donar lloc a la formació de volcans submarins. Aquests vans dipositar lava durant varis milions d'anys fins que la lava endurida va sobrepassar el nivell del mar. Posterioment, violentes erupcions volcàniques, terratrèmols i múltiples inundacions marines van donar forma a la nova illa.
Amb el pas dels segles, la pluja, les marees i el vent desgastaren la roca volcànica. Així, es formaren terres molt més planes al voltant de les muntanyes rocoses. Llavors, el pas dels rius recent formats dipositaren sediments volcànics a les costes, donant origen a les primeres platges. Poc a poc es formaren capes de sòl a les muntanyes i començà el creixement de la nova vegetació tropical i de les espècies marines:



Algunes d'elles, avui dia,  introduïdes accidentalment, com és el peix lleó; que a més a més de la seva perillositat per les picadures verinoses, és una amenaça per a l'ecosistema marí:


Entre 34 i 28 anys enrere, nous moviments de plaques aixecaren l'illa centenars de metres sobre el nivell del mar, augmentant així l'alçada de les muntanyes.
Segons els geòlegs, les illes que voregen l'illa gran eren, en el passat, part d'aquesta.


A uns tres kilòmetres de la línia de la costa s'ubica el segon municipi més gran de l'illa pel que fa a l'extensió territorial.
On s'hi troba la Catedral de Guadalupe:



La seu del cos de bombers de la ciutat:



I l'obelisc de l'abolició de l'esclavitud.
Aquest és l'únic monument del Carib dedicat a la commemoració de l'abolició de l'esclavitud. 
Obra de Víctor Colt l'any 1874, un any després de l'abolició. 
gestionat per un grup de ciutadans lliberts per a recordar aquest succés històric:




Per a ells, que treballaren durament en les plantacions de cafè, camps de canya de sucre i en les mines d'or, aquest poema:

Yauco pueblo perfumado
con la esencia del café
desde lejos se te vé
sobre un monte recostado
pasa un río por tu lado
que da esplendor a tu suelo
arriba el celeste vuelo
de tu monte poderío
empieza cerca del río
y termina cerca del cielo.
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada